
Revenue Ruling 71-588 

Section 105.- Amount Received Under Accident and Health Plan  

Amount reimbursed under an accident and health plan covering all bona fide employees, 
including the owner's wife, and their families are not includible in the employee's gross income 
and are deductible by the owner as business expenses.  

Rev. Rul. 71-588  

The taxpayer operated a business as a sole proprietorship with several bona fide fulltime 
employees including his wife. The taxpayer had an accident and health pan covering all 
employees and their families. During 1970 two employees, including his wife, incurred expenses 
for medical care for themselves, their spouses, and their children, and were reimbursed pursuant 
to the plan. The reimbursed amounts qualified both as amounts received under an accident or 
health plan for employees within the meaning of section 105(e) of the Internal Revenue Code of 
1954 and as amounts described in section 105(b) of the Code. Held, the reimbursed amounts 
received by the employees are not includible in their gross income pursuant to section 105(b) of 
the Code and these amounts are deductible by the taxpayer as a business expense under 
section 162(a) of the Code.  
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